Ваші гроші повинні не лежати під матрацом, а примножуватись. Салон краси, бутік, фітнес-центр або готель – при наявності заощаджень належного розміру ви зможете відкрити свій бізнес з нуля або купити готовий, щоб накопичити ще більше і знову інвестувати. Достатньо один раз зайняти правильне місце в ніші, щоб процес заробітку перетворився на вічний двигун. Багато експертів T.H.E. Capital сходяться на думці про те, що мода може змінюватися, на успіх готельного бізнесу впливає непідвладна людині сезонність – кохання минає і йде, а їсти хочеться завжди. Тому саме ресторан ніколи втратить свою актуальність, якщо правильно сформувати його концепцію та підібрати стратегічно вигідну локацію. Як це зробити? Для того ми й написали цю статтю, щоб відповісти на ваше запитання.
Відкриття ресторану: поетапна інструкція
Як і в будь-якій іншій справі, при відкритті ресторану найголовніше – створити таку пропозицію, від якої ваші відвідувачі не зможуть відмовитись. Смачної їжі мало для того, щоб завоювати серце клієнта. Якби вистачало і її, багато хто задовольнявся б стравами домашньої кухні, приготованими люблячими матерями, дружинами чи чоловіками. Але іноді навіть улюблений борщ хочеться скуштувати саме в закладі. Місією ресторану є створення не тільки кулінарних шедеврів, але й тієї особливої атмосфери, невідривно від якої вони сприйматимуться. А поки ви думаєте над власною концепцією, пропонуємо вам ознайомитися з рештою етапів, що відокремлюють вас від урочистого перерізання червоної стрічки:
- дослідження ринку. Оцініть своїх конкурентів – що вони готують, як подають і де вони дислокуються. Ринок нерухомості теж потрібно брати до уваги, щоб зрозуміти, які приміщення для ресторану оптимальні;
- меню. Воно базується безпосередньо на тій концепції, яку ви собі обрали. Можете йти шляхом класики або вигадати свої оригінальні назви для традиційних страв;
- бізнес-план. Необхідно поставити собі реальні цілі та визначити терміни їх досягнення;
- бюджет. Пам'ятайте, що потрібно враховувати не тільки вартість об'єкта нерухомості, але й вартість об'єкта нерухомості, а й вартість об'єкта супутні витрати на його перепланування чи ремонт, на закупівлю продукції. та елементів декору, а також на оплату персоналу;
- приміщення. Навіть найоригінальніша ідея не врятує вас від краху, якщо на цьому етапі були допущені помилки.
Які? Зараз розповімо!
☝️ Не забувайте про те, що для відкриття ресторанного бізнесу знадобиться оформлення додаткових документів та дозволів. Вам необхідно зареєструвати підприємницьку діяльність та касовий апарат, отримати дозволи від Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Санітарно-епідеміологічної станції (СЕС), ліцензію на торгівлю тютюновими виробами та алкоголем (якщо ви плануєте включити їх у меню). Також варто пам'ятати про податки – їх потрібно платити не тільки при купівлі нерухомості, а й під час ведення бізнесу, тому слід вибрати правильну форму оподаткування, що відповідає виду вашої діяльності. Не лякайтеся великої кількості інстанцій. Насправді, все не так страшно, як може здатися. Будь-яка справа вимагає вирішення організаційних питань на початкових стадіях, щоб ви могли без зайвих зусиль пожинати плоди своєї праці.
Правила підбору приміщення під ресторан
Зробити ресторан із нуля чи купити готовий бізнес? У нас є гідні пропозиції під обидва варіанти і, повірте, кожне з них припаде вам до душі, тому при виборі приміщення під ресторан потрібно спиратися не лише на свої внутрішні відчуття, а й на характеристики самого об'єкта. Ми виділяємо 3 пункти, при правильному аналізі яких ви точно станете власником прибуткового ресторану:
- район. Центральні райони популярні не лише серед городян, які бажають розвіятися та прогулятися головними вулицями міста, а й серед туристів, тому ваша клієнтська база буде великою, але не найстабільнішою. У спальних районах ситуація протилежна – ви можете придбати десятки постійних клієнтів, а ось нових буде знайти складніше через те, що мало хто захоче їхати на інший кінець міста заради одного тільки обіду. Вартість оренди та покупки приміщення теж багато в чому залежить від локації, тому на околиці ви зможете собі дозволити об'єкт дещо більшого розміру, ніж у центрі за ту саму ціну;
- локація. Цього разу йдеться про конкретніше місце. Ресторан може знаходитися як у торговому центрі, так і в окремій будівлі. Безпрограшним варіантом буде відкриття закладу на території житлового комплексу бізнес- або преміум-класу. Мешканці ЖК стануть вашими постійними відвідувачами. Але якщо йдеться про закриту територію, варто забути про нових гостей;
- функціональність планування. Сюди варто віднести як поділ простору на зони, але й його розмір. Занадто великий об'єкт здаватиметься порожнім навіть при значній кількості відвідувачів, а маленький ресторан не справить належного враження, та й просто не зможе вмістити всіх бажаючих. Оптимальний розмір це той, який вам підберуть наші експерти після детального обговорення вашого задуму.
Для відкриття ресторану ви можете як купити приміщення, так і орендувати його. У кожного з цих варіантів є свої переваги та недоліки. Так у випадку з придбанням ви можете зі спокійною душею вкладати гроші в облаштування об'єкта, адже за будь-якого результату ви їх не втратите. Якщо ресторанний бізнес вам не до вподоби, завжди буде варіант відкрити замість нього щось інше або просто здати приміщення в оренду. Гнучкий формат об'єкта дозволить перекваліфікувати його в бар або кав'ярню. Що б ви не вирішили робити зі своєю нерухомістю, не забудьте про те, що перш за все потрібно оформити право власності /a>.
Щодо оренди, то головним її плюсом є менша вартість. Якщо з будь-яких причин ви вирішите припинити свою діяльність, достатньо буде розірвати договір Головне – не забути включити до нього відповідний пункт. І для житлової, і для комерційної нерухомості діють схожі правила щодо оренди. Жоден шановний орендодавець не погодиться надавати свій об'єкт у користування без попереднього підписання договору. Взаємні угоди та можливі результати співробітництва мають бути чітко обумовлені для безпеки кожної із сторін.
☝️ Маленька порада від наших експертів: якщо сам ресторан за вашим задумом має бути невеликим, варто особливу увагу приділити такому нюансу, як зберігання продуктів. На ринку представлені комерційні об'єкти зі своїми коморами та господарськими приміщеннями, але в разі потреби не зайвим буде подумати і про купівлю або оренду додаткового житла. -pochemu-investirovat-vygodno/">складу, щоб ваші відвідувачі завжди отримували тільки свіжу та якісну продукцію.